​​Bezpečný dohled nad pohybem předmětů

​​
28. srpna 2023 od
JoTio Tech s.r.o., Andrea Jonášová

Chtěli byste mít neustálý přehled o tom, co se děje s vaším autem, motorkou, domácím mazlíčkem nebo třeba fotoaparátem? Pomocí lokátorů budete moci kdykoliv zjistit aktuální polohu jakéhokoliv zařízení.

Jak to funguje?

Pro sledování vašich cenností používáme lokátory s dlouholetou výdrží baterie a to až 15 let. Životnost baterie závisí na tom, jak často budete zařízení sledovat nebo dostávat upozornění o jeho pohybu, tzn. pokud se zařízení nehýbe, neposílá data a baterie vydrží déle. Zařízení přenáší data prostřednictvím sítě LoRaWAN přímo do vašeho mobilu nebo počítače v reálnem čase. Díky tomu budete znát přesnou polohu vašich věcí, kdykoliv budete chtít. Aplikace vás také pomocí alarmu upozorní na to, pokud se vaše zařízení dostane do pohybu. Lokátory jsou navržené tak, aby odolaly i v náročných podmínkách, a tak jsou vhodná i pro venkovní použití. Výhodou tohoto trasování je, že zařízení komunikuje na jiných frekvencích než mobilní data. Řešení je díky tomu odolné proti případnému rušení signálu prostřednictvím rušiček. V případě, že se nacházíte v oblasti s nedostatkem signálu, lze tuto situaci snadno vyřešit pomocí brány LoRaWAN.

Oblasti využití


Monitoring auta


Problém zákazníka

Náš zákazník se na nás obrátil s tím, že si pořídil luxusní auto a rád by měl přehled o tom, kde se jeho auto nachází a aby dostal upozornění, kdykoliv se jeho auto dostane do pohybu. Zároveň měl požadavek, aby lokalizační systém byl nezávislý na systému umístěném v autě. Zákazník také věděl, že nebude s autem cestovat mimo ČR.


Řešení

Na jeho auto bylo nainstalováno zařízení Compact Tracker s platformou JOTIX, které mu zasílá SMS v případě pohybu jeho vozidla. Alarm byl upravený tak, aby zákazník nedostával upozornění, pokud je v autě on sám. Zároveň má možnost manuálně kdykoliv trasování deaktivovat a znovu aktivovat v aplikaci, která zároveň zaznamenává veškeré historické informace o poloze a pohybu vozidla. Pokud po jízdě monitoring zapomene opět zapnout, systém se sám aktivuje po 24 hodinách nečinnosti auta.

Sledování polohy cenností 


Problém zákazníka

Zákazník se zabývá poskytováním audiovizuálních služeb. Při své práci používá cennou techniku, kterou není příliš těžké odcizit. Bohužel s touto situací má zkušenost, kdy na jedné akci se na krátkou chvíli vzdálil od svého fotoaparátu, který se již nepodařilo dohledat. Zákazník si tedy přál monitorovat své vybavení s požadavkem jiné technologie, než je GPS, kterou již dříve zkoušel, ovšem zjistil, že pokud je zařízení uvnitř budovy, není možné zjistit jeho přesnou polohu.


Řešení

Do brašny s fotoaparátem byl nainstalován Compact Tracker využívající technologii LoRaWAN, díky které je možné monitorovat přesnou polohu předmětu, přestože se nachází ve vnitřních prostorách. Zařízení je nastavené tak, že pokud je vybavení ve statické poloze (tzn. uživatel jej má bezpečně uložené na určitém místě), posílá s předem nastaveným intervalem notifikace o stálé poloze. Ve chvíli, kdy se vybavení začne hýbat, vyšle do mobilního zařízení SMS upozorňující na pohyb. V případě, že dojde k neočekávanému pohybu a vybavení opustí předem definovanou bezpečnou zónu, je okamžitě vyhlášen alarm. V případě potřeby může uživatel alarm deaktivovat prostřednictvím aplikace Asperiot. Zároveň zde může nastavit lokalitu, v které chce, aby jeho zařízení bylo zabezpečeno. Zákazník v tomto případě nevyužívá údaje o aktuální poloze, ale jde mu primárně o upozornění změny polohy vybavení. Informace o poloze v reálném čase by využil v případě odcizení majetku nebo zapůjčení techniky někomu jinému. V rámci ověření funkčnosti zařízení zákazník provedl experiment, kdy s naší spoluprací byl schopen fotoaparát dohledat v konkrétní části místnosti uvnitř rozlehlého areálu.


Jaká zařízení pro monitoring používáme?

AT101
Compact Tracker